Sunday, 29 December 2013

Monday, 21 October 2013

21102013

hai



bye

semudah itu
datang dan pergi manusia 
dalam hidup kita.

akhirnya,
sendiri

baca tulisan lama-lama
dan gelak sorang-sorang
bodohnya aku dulu-dulu
tapi sekarang pun takdalah cerdik mana

ada...ada..
apa kau merepek ni.

how a baby make 1st step in life?
how people make change in life?
how?


Monday, 9 September 2013

Terima kasih.

terima kasih
untuk semuanya
kepada sesiapa yang berkenaan 
sejak aku buka mata sampai di mana aku berada sekarang.

kepada Tuhan
aku ingin berterima kasih
atas kurniaan nyawa
tapi aku malu
kerana yang selayaknya,
aku tagihkan keampunan
kerana mempersiakan setiap detik kehidupan
keampunan untuk usia yang dihabiskan
bukan kerana Mu.

kepada 
mak dan ayah
kerana melahirkan,membesarkan, menyekolahkan
sehingga hari ini
satu ungkapan kasih pun tak pernah terungkap
maaf
anak ini pengecut
lebih pentingkan air muka 
daripada mengucapkan terima kasih untuk segala jasa.

untuk adik beradik dan segala
terima kasih
kerana ajar aku
dari sekecil hama mahupun sebesar benua
tentang gembira mahupun duka
atas sokongan dan makian
aku tau itu juga ilmu
dengan pelbagai cara dan rasa

kepada rakan seperjuangan
daripada pra sampai ke universiti
untuk setiap susah senang
ataupun yang kelibat hanya waktu gembira
terima kasih
itu juga pengajaran berguna.

untuk guru
entah bagaimana untuk dibalas jasa
cuma doa mampu aku berikan
semoga bahagia hendaknya.

aku?
masih disini
tempuh hari-hari dengan cara sendiri

moga nanti cahaya mendatang
atau 
duka yang hitam 
yang aku akan lalui 
akan ajar aku lebih lagi
tentang kehidupan 
dan 
dihujung jalan 
akan aku temui 
sebuah ketenangan yang aku dambakan.

20 pada usia, jiwa ku di tingkatan 2 lagi
hahaha

driver merangkap tour guide ke inner mongolia

i know 'thank you' is not enough, but sorry.. it really hard to find other words

cover 

:)

:)



Thursday, 23 May 2013

bagai sirih pulang ke gagang

bagai sirih pulang ke gagang



mana mungkin kami  lupa
lima tahun zaman remaja
 tempat kenal kawan
tempat bergaduh sakan
makan hidangan yang sama
tidur di bawah bumbung yang sama.
cinta pada sekolah itu satu anugerah.

tentu juga kami tak lupa pada sang penabur ilmu,
guru-guru yang ikhlas tanpa jemu
walau kerenah yang bermacam ragam,
rindu pada guru satu anugerah.
kami cinta ilmu, kami cinta pemberi ilmu.


berbaju biru, orang kuat Sajoha
wanita hujung berbaju hijau, itu add math teacher saya!!
how i miss add math class.. :(

cikgu sejarah,
:)
superduper awesome!
yang sangaaaaatttt penyabar
terlalu penyabarrr
yang tak pernah tunjuk marah,
walau hampir setiap kelas aku buat peta malaysia.



malam ini rindu sangat pada sekolah. :(
pada kawan2...

inilah warga sains johor,
kemana kami pergi
kami tak pernah sekali lupa
sekolah kami.

:)



Thursday, 16 May 2013

yang namanya dilupakan.




actually, nak cerita pasal guru besar sekolah agama, tapi cuba ingat nama dia, tapi tak teringat. muka masih ada dalam kepala, tapi nama dah lupa.
pakai, Dia je la boleh x? hohoho..

masa aku darjah enam sekolah agama, satu hari, Dia masuk dalam kelas, dengan pembaris panjang. suruh semua orang bangun,tetibe je.. :( then Dia tanya, "sapa tak cukup solat 5 waktu, berdiri.. yang cukup duduk," (lebih kuranglah... ingat-ingat lupa dialog) aduh.... nak bangun ke nak duduk.. kalau duduk pun bukan dia tahu.. 
tapi entah kenapa tetap tak 'terduduk'. Dia pergi ke semua budak yang berdiri, siap tanya, solat apa yang tak buat? mostly yang berdiri tu jawab dua solat lah... Subuh, Isyak.. satu solat tinggal, satu rotan. pammm!! pergghh... sumpah yang kene tue birat... sampai patah dua pembaris panjang. Dia keluar, tak lama lepas tu masuk dengan pembaris panjang yang baru. Sampai turn aku, Dia pandang lagi. solat apa yang awak tak buat?? Gulp...  Malu kot time tue...(as one of the best student kat sekolah) tapi tak cukup solat masa tu memang lah kan malu. oh... terima kasih ustaz, sebab rotan saya walau masa tu rase bengkek tahap tak kira...

satu benda yang paliiingggg diingat time tu, dia selalu tanya soalan tajwid, n if dapat jawab... dia akan bg duit syiling dalam poket seluar dia, masa tu sumpahhh sangat-sangat semangat belajar tajwid... and aku lah yang selalu dapat duit syiling tu...  bangga semangkuk jugak la tapi yang lebih best pasal dapat duit... masa tu duit syiling sudah cukup buat aku semangat nak belajar. duit syiling bg aku time tu benda besar, dapat beli jajan yang aku suka... dapat beli air batu malaysia.. perghh... nikmat besar.

dan pertengahan tahun darjah enam, aku periksa dapat no 3!! aku rasa sedih time tu... tapi masa ambil penyata, Da pesan, takpe periksa SDEA nnti kejar, bagi dapat no 1.... makbul kata2 Dia, SDEA aku dapat highest... dan dia kotakan janji bila aku dapat 5A upsr, dia bagi RM50... hehehe... sebenarnya ada unsur menuntut janji.... :)

tak lama lepas tu, masa sekolah menengah dapat berita Dia meninggal dunia, tapi masa tu entah... mungkin sebab tu dah tak sekolah kat sanglang lagi... so rasa macam xda apa2... hari ni, bila fikir balik...  terima kasih ustaz. semoga roh Dia dicucuri rahmat, ditempatkan dalam kalangan golongan beriman.

#masih tak ingat nama Ustaz... :(


Saturday, 27 April 2013

:)



bila kepala tengah runsing,
tetibe dalam masa yang tak sangka,
jawapan tiba.

perghh..
rasa syok..
sampai tersengih sendiri.

apa yang kita ada, 
bukan milik kita.
ingat tu..
bukan milik kita.
ada hak orang lain di dalamnya.

ikhlas
kunci kepada tenangnya jiwa.


JDT kalah 3-0  kepada Perak.
nasib datang usrah n tak tengok bola.. 
:p

Friday, 26 April 2013

mangga dan syukur



ramai manusia boleh ucap 'syukur' dengan lancar di lidah,
tapi belum tentu dia tahu makna sebenar syukur.

pernah lalu situasi macam ni?

dulu kecik2 aku sangat suka makan anggur dan mangga,
setiap hari rabu,
akan ada pasar lambak kat kampung,
jual macam-macam jenis buah,
termasuklah buah-buah yang aku suka nie.

tapi aku cuma boleh tengok je,
dan berdoa satu hari nanti,
bila aku ada duit sendiri aku akan beli buah-buah ni,
dan makan sepuas-puasnya.

hari ni Tuhan makbulkan doa aku,
dia bagi aku nikmat rasa ada duit,
Tapi dia tarik nikmat sedap makan. 

:'(

manusia kadang-kadang rasa dia mahu semua,
tapi dia lupa,
belum tentu semua mampu beri bahagia,
yang sikit itu lebih baik kadang-kadang.





Friday, 12 April 2013



untuk setiap permulaan hari yang gagal,
dan
untuk setiap malam-malam yang dijanjikan.

berhenti bermimpi
dan kembalilah ke alam realiti.

ampunkan hamba,
Tuhan.

Saturday, 6 April 2013

pelan-pelan



pelan-pelan
tak guna laju 
kalau hati tak senang

pelan-pelan
tak guna semangat
kalau hanya sekejap

pelan-pelan
tenang 
langkah satu-satu
biar lambat janji sampai

jangan laju tapi kosong
letih je dapat.
pelan-pelan.

setiap manusia akan berubah
masa je tak tahu bila.
tapi akan.
yang penting mula

bila masa aku?
sempat?

pelan-pelan.

macam mana nak pelan kalau enjin pun tak start.

itu bukan pelan.

itu zalim namanya.


Wednesday, 27 March 2013

:)


Tidur dan mimpilah yang indah-indah

untuk tempuh realiti esok.

Saturday, 16 March 2013



dua pintu satu tubuh
mahu masuk ke pintu yang mana satu?

dua-dua kata hati.

tapi


Entered 'the Haq' but not completely is following the footstep of your enemy
he didn't ask you to leave 'the Haq'..
 just make a little compromise
-the trick of Syaitan-

empangan yang penuh dengan air
tak perlu letupkan semua
cuma perlu sedikit retak,
sedikit itu lama-lama akan membarah
dan
kesannya besar.

tak perlu musnahkan semua,
cukup dengan retakan kecil yang pertama.

cukup.
yang lain akan menyusul.

jaga-jaga.






Sunday, 3 March 2013

Cheeni Kum


Sexy 

Why are you sad sad?
Why aren't you happy sad?

Why do we feel sad?
Because our heart is heavy.
heavy heavy.

When does the heart feel heavy?
When someone hurts our heart.

Who can hurt your heart so much?
Who is very close to the heart.

Who is the heart close to?
With whom the heart feels happy.

You were happy
that's why you are sad.
so, be happy sad
not sad sad.

how do you know all this?
Experience.

hahaha.. 
:D
gelak besar.




Neena 

Why must you reduce that love to tears?
These tears make the love fade away gradually.

Want to know how?

Why do we cry?
Because our heart is heavy.
The heart is heavy because its filled with love.
Shedding tears make the heart light.

Why does it lighten the heart?
Because the love in the slowly and gradually goes out in tears.

Why do you want to wash it away in tears?

-a good movie has a good dialogues-

Thursday, 28 February 2013

maha ujian.

selalu sangat dikaitkan
kemiskinan
kepayahan 
ketiadaan duit

dengan ujian.

betul.

tapi sesungguhnya

kesenangan 
kelapangan
keadaan duit 

adalah lebih berat ujian.

berat.
dan bernafsu.

fuuuhhhhh...


tolong lah.
buangkan jauh-jauh daripada aku.

aku suka yang hari ini.

yang biasa-biasa.
 tolong!!!!


nak dan taknak.
hati dan akal.
nafsu dan iman.

selamat menahan diri. 


Tuesday, 26 February 2013

al-moviee

cuti dua bulan
aku pulun tengok movie
aku sampai malas nak kira 
banyak mana movie yang dah ditonton.

orang kata,
hidup ni bukan macam dalam movie.

movie tu, 
pelakon buat silap 
boleh 'cut' dan 'action'

dalam hidup realiti?
mana boleh main 'cut' dan 'action' semua.
macam cuti dua bulan ni.
mana boleh ulang balik kan?
hermmm...

antara movie yang aku berjaya tonton.

kaante
hindustan movie 
citer lama la jugak...
macam biase,
ade amitabh bachchan.
hehehe
operasi rompak bank oleh enam lelaki dari 
latar belakang berbeza.
best... aku suka.
tenggelam dalam cerita.
berangan sendiri2.. 
:p



antara lain
the impossible
based on true story
pasal tsunami di thailand.
hubungan family
nampak macam real.
lagi2 time mak dia kene hanyut.
perghh..
sadis.

the raid redemption
pon best juga...
cerita indonesia tapi pengarah amerika (kottt)
khayal gak tengok cerita nie(berangan)
haha
bila malaysia nak buat cerita2 yang best macam nie?
asik2 cerita hantu bodoh, lawak sengal je..
hmmm....

layan gak cerita melayu
juvana
movie.
ok la 
not bad.
best la...
cuma tak umpphh
mungkin tak dasyat
hahaha
ada pengajaran gak cerita ni.
suka scene adlin aman ramli nasihat botak
dia kata takde sapa boleh tolong kita kecuali diri sendiri.
buang 'hantu' dalam diri
jadi pemaaf
takde sapa boleh tolong
kecuali
diri sendiri.

diri kita sendiri.

dan yang last
Umar the Series

aku sarankan tengok.
yelah buku Isk tu tergendala tahap tak terkira lamanya tu.
tak boleh tahan.
mengantuk.
huuuuu
tengok movie walau tak cerita semua
kira-kira boleh la tau serba sedikit.
pasal sahabat
pasal perang dalam islam

best.
kisah sahabat-sahabat nabi.
agak-agak kompius time bila scene tu
boleh tanya pak cik google untuk pahamkan cerita.
best sangat time perang.
lagi-lagi bila tentera berkuda punya aksi..
woaahh.. very nice.

banyak-banyak watak.
terminat pada watak wahsyi
sebelum ni tak tahu sangat nama nie.
mungkin pelakon yang main kan watak bagi aku menjadi.

dia sanggup buat apa saja 
untuk merdeka dan tak lagi jadi hamba.
termasuk
menjadi pembunuh singa Allah,
saidina Hamzah 
tapi sayang sekali,
dia bebas dari hamba 
tapi bukan apa yang diharap.
kesian.

bila islam,
dia tebus balik dengan bunuh nabi palsu
Mussailamah al-Kazzab
guna lembing yang sama 

aku rasa kesian kat wahsyi,
tapi buat apa kesiankan dia,
dia sahabah nabi.

aku patut kesian kan diri sendiri.
-.-

ok.
hermm..
kempen PRU sikit boleh?
kalau lah kisah ni ditonton oleh bakal-bakal pemimpin,
alangkah bagusnya.
tengok dan jadikan teladan daripada sifat pemerintahan
saidina Abu Bakr as-Siddiq
saidina Umar al-Khattab

amende aku merepek nie?
-.-''


aku macam nak ajak orang pi tengok wayang laaa...
tengok the hobbit 3D 
:)



Wednesday, 20 February 2013

~notitle~



kalau kau tahu hidup aku hari ini,
mungkin kau akan nangis berlagu-lagu.

hiduplah dan teruskan,
sambil-sambil itu doakan kawan kau yang sorang ni.

bila tiada yang mendengar,
aku sentiasa ada pinjamkan telinga,
tapi jangan risau,
kau tak perlukan aku lagi,
sebab kau dah ada Dia,
Dia lebih setia mendengar rintihan dan luahan,
lebih daripada aku dan semua manusia.


Friday, 15 February 2013

pelik.


kadang-kadang
rasa pelik

sejak bila Tuhan serahkan tugas tentukan syurga neraka 
dekat tangan manusia?
sampai dengan slumber badak kau je nak sebut-sebut,
"dia ni ahli neraka"
sejak bila?

-pelik-

kadang-kadang 
rasa pelik

bila tajuk tulis lain,
rakyat malaysia ni bijak sangat komen 
sampai terlajak-lajak ke laut.
isu anak kena sihir,
komen bawah pasal politik,
tak ke bangang namanya tu?
merapu tak tentu hala.

-pelik-

matluthfi kata,
kalau rasa bodoh...
sila baca komen2 rakyat malaysia kat youtube bila sentuh isu politik.
mesti rasa bijak.
tulah... 
aku punye habit tu..
suka baca komen2 orang..
pastu gelak2.. 
hahaha

:)

Monday, 11 February 2013

penawar terbaik bila tiada ubat.



aku ingin tulis banyak benda
tapi selalunya akan berhenti di tengah jalan
atau jika habis tulis pun, post akan di delete kembali.

sejak kebelakangan ni,
aku takut nak post apa-apa,
atau luah apa-apa.

punca?

tak jumpa.

maka aku diam dan biarkan saja.
tidak di blog juga di diari.
aku diam.

tapi hari ni aku cuba lagi.

dan aku mati kutu
tak tahu nak tulis apa sebenarnya.
sampai aku tonton cerita ini.

Khuda Gawah
filem hindustan tahun 1991.
sebenarnya tentang cinta.
sedikit sebanyak tentang persahabatan.
dan sikit-sikit ada tentang kepercayaan dan janji.

dan disebaliknya aku jumpa jawapan.
jawapan untuk diri sendiri.



# aku perasan yang aku ada masalah taksub. dan aku tak tahu macam mana nak ubat. sebenarnya aku tak tahu sama ada taksub ataupun apa... yang aku tahu, aku tak boleh tertarik pada 'something'...tak kira lah apa pun... kalau tak... aku rasa aku akan obses.... obses pada 'something' ni akan hilang, aku yakin. tapi perlu masa. tapi masa yang hilang tu takkan dapat aku ganti balik. -.- 

macam mana aku boleh terminat pelakon2 tua berumur nie ek? cisss...